100 национални туристически обекта

72. Монумент "Св Богородица"

Работно време:
Всеки ден от 8.30 ч до 21.30 ч

За съвременно Хасково се казва, че е градът на Богородица. Повод за това е издигнатият с много любовМОНУМЕНТ на Божията майка с младенеца, закрилница на града. Това е най-високият в света паметник на Дева Мария, вписан в рекордите на Гинес. Открит е през 2003г. Изработен е от полимер-бетон и тежи 80тона. Височината му е 32,8м и изглажда още по-внушителна, поради факта, че се намира на южния хълм над града. Освен прекрасната панорама, която се открива към града, прочутия паметник предлага и един красив параклис.
Уникалната старинна архитектура в центъра, обновен тук-там с модерни сгради обогатява представата за поколения, вградили културата си в архитектурния облик. Богатите сбирки на местните музеи носят посланието от много цивилизации.Тук се запознавате с едни от най-ярките паметници на тракийската култура. През 2000г прочутият археолог Георги Китов откри внушителна по размери тракийска гробница. Стенописите и са изключително запазени и дават знания за регионалните обреди, култове, бит и облекло. В близост до гробницата има прекрасен музей на тракийското изкуство в Източните Родопи – с.Мезек. До него се стига по международен път Е – 8. Малко селце с голяма история. Край селото има открити три архитектурно-исторически обекти. Само на километър е известната ТРАКИЙСКА КУПОЛНА ГРОБНИЦА, напълно запазена в оригиналния си вид от IVв пр.н.е. Тук са намерени множество златни, бронзови, стъклени и керамични предмети, принадлежащи на местен владетел.
Интерес за туристите е мезекската СРЕДНОВЕКОВНА КРЕПОСТ. Това е най-добре запазената крепост в Родопите. Легендите разказват за огромната и значимост в отбраната на българската държава. Днес е реставрирана с помоща на европейски програми и става желана туристическа атракция.

Уебсайт в alle.bg